Facebook YouTube
PFS »  Zpravodajství »  V jakých pražských klubech mají nejlepší občerstvení?

V jakých pražských klubech mají nejlepší občerstvení?

V jakých pražských klubech mají nejlepší občerstvení?

4. srpna 2016 07:00 » Pro valnou část diváků je fotbal bez piva a klobásy jako pivo bez pěny nebo klobása bez chleba. OBČERSTVENÍ zkrátka k návštěvě zápasu patří. A s ním i debaty o tom, kde ho mají nejlepší. Jestli jste na tuhle otázku hledali odpověď, už nemusíte, našli jsme ji totiž za vás. A možná vás překvapí, že nevyhrála klobása ani třeba grilované steaky, ale domácí bramboráčky, které už dlouhé roky dle tajné receptury připravují v Březiněvsi.

Je nasnadě, že pražským fotbalovým klubům nejde o to, aby konkurovaly michelinským restauracím. Divák ostatně neočekává, že si u stánku vedle hřiště opřený o zábradlí dá třeba gratinované ústřice s batátovým pyré.

Nabídka bývá všude podobná, tradiční a jednoduchá. Základem bývá klobása a párek (může být v rohlíku), potažmo cokoliv, co lze dát na gril, od hermelínu po steaky. A k tomu neodmyslitelné pivo – limo…

Lidé si je berou i domů

Podobnou nabídku mají i v Březiněvsi. Jenže místní jednota je vyhlášena hlavně bramboráčky. „Děláme je hrozně dlouho, jestli dobře počítám, tak minimálně patnáct let. Lidé je mají rádi, prodávají se u nás nejvíc. Dlouhodobě víc než klobásy i steaky, které také občas máme,“ popisuje sekretář TJ Březiněves Miroslav Macháček.

Samozřejmě se nejedná o klasické prefabrikované placky ze supermarketů. „Nic zamraženého, nic kupovaného, všechno domácí. Všechno se dělá klasicky, od nastrouhání brambor po smažení,“ podotýká s tím, že klub má tradiční recept, který drží v tajnosti. „Nikomu ho nedáme,“ směje se Macháček a dodá jen to, že nejde o minibramboráky. „Jsou velké jako talíř, možná ještě větší.“

Breziněveské bramboráky jsou tak dobré, že si je lidé prý nosí i domů. „Ještě když jsme hráli přebor, tak sem jezdil váš kolega pan Mírek (Lubor Mírek, redaktor webu fotbalpraha.cz - pozn. red.), a když psal článek, tak mi říkal: Pane Macháček, dejte mi jich dvacet s sebou. Nebo radši pětadvacet, já je musím vzít k nám do hospody na Zličín, protože všem strašně chutnají,“ směje se sekretář. „Chodí i místní. Když cítí, že už je chystáme, třeba na předzápas, tak přijdou a pár si jich vezmou domů na večeři,“ dodává.

Zličínská papriková klobása

Skvělým občerstvením jsou proslulí i na Zličíně, zejména tamní paprikové klobásy připravované na lávovém kameni jsou vyhlášené. „Občas jsme dělali i steaky, oblíbená byla třeba krkovička,“ vypráví sekretář Marek Müller, který ale upozorňuje, že klub na konci května konečně započal rozsáhlou přestavbu areálu.

„Probíhá u nás demolice a kompletní výstavba nového objektu, takže tam máme jen provizorní stánek. Ale i ten je během prací otevřen, takže lidé si mohou na občerstvení zajít,“ vzkazuje…


Bramboráčky, recept*

Ingredience: brambory, majoránka, česnek, sůl, pepř, mouka, vajíčka, olej.
Postup: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, ihned vmícháme mouku, vejce a prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeníme pepřem, solí a majoránkou a postupně lijeme na pánev či lívanečník. Pečeme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Upečené bramboráky dáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

* Pozn.: Jde o univerzální recept na bramboráčky, ty vyhlášené březiněveské se připravují dle přísně tajné receptury.

Štěpán Šimůnek

Tento článek vyšel v letním (červencovém) vydání časopisu Pražský fotbalový speciál, který si můžete stáhnout ZDE

Soutěže

Soutěže