Facebook YouTube
PFS »  Zpravodajství »  Brankář Hajdušek byl vyloučen po „malé domů“. Nesprávné rozhodnutí, řekl šéf rozhodčích

Brankář Hajdušek byl vyloučen po „malé domů“. Nesprávné rozhodnutí, řekl šéf rozhodčích

Brankář Hajdušek byl vyloučen po „malé domů“. Nesprávné rozhodnutí, řekl šéf rozhodčích

1. listopadu 2013 08:00 » Byla to neobvyklá situace, která na fotbalových stadionech není často k vidění. V zápase Žižkov B – Bohemians Praha B vyloučil rozhodčí Lukáš Hlavnička domácího brankáře Kamila Hajduška, který zmařil gólovou šanci tím, že v pokutovém území chytil do náruče přihrávku od svého stopera. Hosté dali z nepřímého kopu gól na 0:2, i tak ale Žižkov B, ač dohrával v devíti, dotáhl zápas k remíze 2:2. „Rozhodčí Hlavnička chyboval, červenou kartu udělil nesprávně,“ zhodnotil Jiří Ulrich, šéf Komise rozhodčích Pražského fotbalového svazu.

Tenhle moment vyvolal diskuzi, jestli je podobné vyloučení v souladu s pravidly. Odpověď zní: není.

O co přesně šlo? Žižkov B prohrával 0:1, když Hajdušek vyběhl z branky proti míči, který směrem k němu poslal jeden z obránců. Jelikož dotíral útočník střížkovského mužstva, Hajdušek balon chytil do náruče. Do této chvíle klasická situace, za „malou domů“ rozhodčí Hlavnička nařídil nepřímý volný kop uvnitř pokutového území na místě, kde Hajdušek míč lapil. Potud v pořádku. Jenže následně ukázal brankáři červenou kartu. Nejspíš jako trest za to, že zmařil jasnou brankovou příležitost.

Ale...

„Nepostupoval podle pravidel. Vyloučení za zmaření jasné brankové příležitosti následuje po faulu nebo ruce, pak se zahrává přímý volný kop nebo pokutový kop. Tohle byl jen technický přestupek,“ vysvětluje Jiří Ulrich, sám bývalý mezinárodní rozhodčí, dnes delegát. „Rozhodčí Hlavnička správně nařídil nepřímý volný kop, ale dál už neměl následovat žádný trest. Ani žlutá karta, natož červená.“

Přesto se stalo. Žižkov B tak už po čtvrthodině hrál v oslabení, navíc doháněl dvougólový náskok soupeře. „Byla to výjimečná situace. Probíral jsem to s kolegy, nikdo z nás něco podobného nikdy nazažil. Hlavnička se nerozhodl správně, bohužel. Je to chyba.“

Komise rozhodčích na svém pravidelném zasedání tenhle přehmat řešila a detailně ho probírala. I proto, že delegát zápasu udělil Hlavničkovi sníženou známku, která značí neuspokojivý výkon. „Udělal chybu jako každý jiný člověk. Rozhodně to není chyba, za kterou bychom ho měli nějak trestat,“ říká Ulrich. „Kdybychom měli každému rozhodčímu na téhle úrovni za chybu pozastavit delegaci, tak nemá soutěže kdo pískat. Snažíme se na tyhle neobvyklé situace upozorňovat. Když někoho potrestáme, pískat ho tím nenaučíme.“

K okolnostem nesprávného vyloučení přihlédla disciplinární komise PFS, která na čtvrtečním zasedání rozhodla o tom, že Hajdušek nebude nijak potrestán a může nastoupit i v příštím kole.

 

Radim Trusina


Soutěže

Soutěže